Tietoverkkojen rakenne
Yksi esimerkki tietoverkosta on lähiverkko, englanniksi Local Area Network eli LAN. Lähiverkko koostuu useammasta laitteesta sekä yhdestä linkistä, jonka avulla laitteet on yhdistetty toisiinsa. Tästä esimerkkinä perinteisen koti modeemin tarjoama WiFi- tai lankaverkko, jossa laitteilla on joko langaton tai fyysinen yhteys toisiinsa. Näitä verkkoja yhdistelemällä muodostuu yhä isompia kokonaisuuksia ja näin Internetkin on rakennettu. Yksinkertaisesti sanottuna, Internet on vain erilaisten sekä erikokoisten verkkojen kokonaisuus, joiden yhdistämiseen tarvitaan satoja miljoonia linkkejä.
Verkkojen yhdistäminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, sillä yhdessä lähiverkossa sijaitseva laite ei näe muuta kuin ne laitteet, jotka sijaitsevat samassa verkossa. Tarvitaan jokin välittäjä kahden tai useamman lähiverkon väliin ja tämän välittäjän nimi on reititin. Reititin siis sijaitsee kahden tai useamman verkon välissä ja sen tärkein tehtävä on välittää tietoa eri verkkojen välillä. Reititys voi myös tapahtua useamman reitittimen kautta, jossa vastaanottava laite sijaitsee useamman linkin takana.
Pelkkä yhteys laitteiden välillä ei kuitenkaan riitä, vaan laitteet tarvitsevat myös yhteiset pelisäännöt kuinka kommunikoida toistensa kanssa. Näitä pelisääntöjä kutsutaan yleisesti protokolliksi ja niiden tehtävä on määrittää muun muassa kuinka kommunikointi aloitetaan, missä muodossa viestien täytyy olla sekä kuinka kommunikointi lopetetaan.
Valmis ryhtymään eettiseksi hakkeriksi?
Aloita jo tänään.
Hakatemian jäsenenä saat rajoittamattoman pääsyn Hakatemian moduuleihin, harjoituksiin ja työkaluihin, sekä pääset discord-kanavalle jossa voit pyytää apua sekä ohjaajilta että muilta Hakatemian jäseniltä.